Qwixx - Dobbelspel

Qwixx, een leuk dobbelspel waar je niet op je beurt hoeft te wachten om te kunnen spelen. Tijdens de zet van een andere speler kan jij namelijk ook meespelen en het getal aankruisen dat je medespeler met de witte dobbelstenen heeft gegooid. Hierdoor is het spel niet saai, je bent continu bezig en kun je je tactische kant gebruiken om zo veel mogelijk punten te scoren.

Het is een spel dat je met 2-5 spelers kunt spelen met de adviesleeftijd van 8 tot 99 jaar.

Het spel heeft een spelduur van ongeveer 15 minuten.

Het spel bestaat uit een scoreblok en 6 dobbelstenen (twee witte en vier gekleurde; rood, geel, blauw en groen). Het scoreblok, die hiernaast te zien is, is ingedeeld in vier gekleurde rijen, de puntentelling op basis van de kruisjes en een rij met de uiteindelijke score.

Het scoreblok wordt van links naar rechts ingevuld, dus als jij bijvoorbeeld de rode vijf hebt aangekruist, mag je niet meer de rode 2,3 en 4 aankruisen.

Zoals te zien is op de foto begint de rode en gele lijn met het cijfer 2 en eindigt dit met 12. Bij de groene en blauwe lijn is dit andersom. Aan het eind van elke lijn staat een slotje, maar hierover later meer.

De bedoeling van het spel is zoveel mogelijk kruisjes neer te zetten om zo veel mogelijk punten te scoren, want wie de hoogste score heeft behaald, heeft gewonnen.

Spelverloop
Als eerst wordt door middel van de hoogste gooi met een dobbelsteen bepaald wie de eerste actieve speler is. Dit verandert elke ronde met de klok mee. De actieve speler gooit vervolgens met de zes dobbelstenen. Als eerst wordt er dan gekeken naar de som van de witte dobbelstenen. Dit kan minimaal 2 en maximaal 12 zijn. Dit wordt ook wel ‘Actie 1’ genoemd. Alle andere spelers mogen, maar hoeven niet, ook het cijfer van som van de witte dobbelstenen aankruisen op het scoreblok bij een kleur naar keuze. Alleen de Actieve speler mag ook ‘Actie 2’ spelen. Hierbij wordt het aantal ogen van één witte dobbelsteen bij één gekleurde dobbelsteen opgeteld. De kleur waarmee hij de witte dobbelsteen combineert, moet aangekruist worden op het scoreblad. De Actieve speler moet, mits hij kan, minimaal 1 van deze acties spelen. Wanneer hij niet kan, moet hij een kruisje zetten bij ‘elke mislukte ronde’ op het scoreblok. De Actieve speler mag ook beide acties spelen. Belangrijk is wel dat eerst Actie 1 wordt gespeeld en daarna Actie 2.